Cum să prepari cele mai gustoase poale în brâu. Ce trebuie să adaugi în aluat ca să iasă pufoase
Brânzoaicele sau poalele în brâu moldovenești sunt una dintre cele mai delicioase deserturi din bucătăria tradițională. Iată cum poți să obții cele mai pufoase plăcinte în doar câteva minute, cu câteva ingrediente simple.
Celebrele poale în brâu au venit la noi pe filiera austro-ungară și au ajuns în Ardeal, Banat și Bucovina de unde s-au răspandit și în restul țării. Se pot face poale în brâu în varianta sărată, cu urdă, ceapă verde și mărar. Dar cele mai cunoscute rămân cele clasice, cu multă brânză și stafide. Iată ingredientele necesare:
Pentru aluat:
- 600 g făină
- 3 gălbenușuri
- 100 g unt cu min. 80 % grăsime
- 350 ml lapte
- 50 g zahăr
- 30 g drojdie proaspată sau 10 g drojdie uscată
- vanilie (1 plic zahăr vanilat sau ½ linguriță extract)
- coajă de lămâie rasă
- un praf de sare
Pentru umplutură:
- 500 g brânză de vaci mai grasă
- 1 ou
- 200 g zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat sau o linguriță extract de vanilie
- 2 lingurițe coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
- 100 g griș
- 100 g stafide
Pentru uns:
- 1 ou bătut
În plus:
- zahăr pudră (opțional)
Mod de preparare:
Pentru aluat se amestecă zahărul cu drojdia și cu laptele călduț. Se adaugă apoi treptat gălbenușurile, untul la temperatura camerei, coaja de lămâie rasă și vanilia și se omogenizează cu un pic de făină. Se adaugă apoi sarea și restul de făină și se frământă aluatul. Se lasă la dospit și se pregătește umplutura.
Se lasă brânza de vaci la scurs, se amestecă cu restul ingredientelor și se adaugă în final grișul. Cantitatea de griș diferă în funcție de cât de apoasă e brânza. Se adaugă apoi și stafidele. Din această compoziție nu trebuie să lipsească un pic de sare, aroma de vanilie și coajă rasă de lămâie! Stafidele nu trebuie înmuiate deoarece se vor umfla la copt prin absorbirea zerului în exces al brânzei, potrivit savoruriurbane.
După ce aluatul este întins, se taie în 12 bucăți. Compoziția de brânză se așează pe fiecare pătrățel, iar apoi brânzoiacele se închid ca un plic. Primul colț se așează peste umplutură și se unge cu oul bătut, se ridică și colțul opus și se unge cu ou, iar apoi tot așa și celalalte două. Dacă nu se ung colțurile cu ou bătut, brânzoaicele se vor desface la copt.
Brânzoaicele umplute se așează în tavă (pe hârtie de copt) și se ung bine la exterior cu ou bătut. Se coc 10 minute la 180° și încă 10 minute la 160°. Cuptorul trebuie să fie bine încins înainte. După ce s-au copt, vă veți delecta cu cele mai delicioase poale în brâu!
SURSA FOTO: Social Media